Het totale vochtpercentage bestaat uit gebonden water en vrij water. De Aw-waarde laat zien uit hoeveel vrij water het vochtpercentage bestaat. Het aandeel vrij water bepaalt of er microbiologische groei mogelijk is. Daarom is het meten van de Aw-waarde zo noodzakelijk.
Microbiologische groei voorkomen
Wil je microbiologische groei voorkomen, dan moet je ervoor zorgen dat de Aw-waarde onder de 0,600 Aw blijft. Dat kan, door het vrije water te binden met zout, door andere bindmiddelen of bijvoorbeeld door het product te roken.
Aw-waarde interessant in veel sectoren
Je snapt dat het meten van de Aw-waarde belangrijk is in de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee bepaal je o.a. de houdbaarheid van het product en kun je o.a. aantonen dat je product onder de listeria-grens blijft.
Ook in andere sectoren is het meten van de Aw-waarde noodzakelijk. In de farmaceutische industrie bepaal je bijvoorbeeld aan de hand van de Aw-waarde of een tablet snel uit elkaar valt. Goed om te weten wanneer het tablet zijn werkzame stof af moet geven. Zaadveredelingsbedrijven gebruiken Aw-waarde om het ontkiemen van zaden te monitoren en ook in de diervoederindustrie speelt de Aw-waarde een grote rol.
Wil jij je productieproces verder verbeteren? Ben je benieuwd hoe Aw-metingen jou daarbij kunnen helpen?
Neem dan contact op met Ruud van de Bogaard via: r.vdbogaard@pedak.nl of bel 0475 82 09 49