Hoe meet ik het vochtpercentage van poeders?
Voor de kwaliteitscontrole en het productieproces wil men vochtpercentage als controle parameter gaan gebruiken. Hiermee willen ze het productieproces beter onder controle krijgen
Belangrijkste voordelen
Aanpak
De volgende vragen zijn gesteld:
- Wat is het grootste probleem waar geen grip op is? Antwoord: klontvorming komt regelmatig voor en geeft vertraging en verlies in het productieproces.
- Wanneer komt klontvorming voor? Antwoord: voornamelijk zomer en herfst.
- Wat is er al gedaan om het te voorkomen? Verbetering van de recepten en vastleggen van werkwijzen.
- Waarom zou vochtpercentage de juiste meting zijn: gelezen dat vocht de oorzaak is.
Er is vervolgens uitgelegd wat de verschillen tussen vochtpercentage en Aw-waarde (vrij water) zijn en ook is de relatie tussen Aw-waarde en luchtvochtigheid toegelicht.
Conclusie: Vochtpercentage is niet de juiste parameter om klontvorming te bepalen. Aw-waarde is de parameter om klontvorming te bepalen in relatie met de luchtvochtigheid.
Oplossing
Door met behulp van een Aw-waarde meter de kritische Aw-waarde (klontvorming) van de verschillende grondstoffen te bepalen ontstaat inzicht in de grenswaarden waarbij deze grondstoffen verwerkt mogen worden.
Tevens kan bepaald worden of grondstoffen na menging kunnen gaan klonten. Tijdens menging zal vrij water gaan migreren tussen de beide grondstoffen waardoor de kritische klontvorming grens overschreden kan worden.
Daarnaast worden de omgevingscondities duidelijk waarbij de grondstoffen opgeslagen / verwerkt mogen worden. Een te hoge luchtvochtigheid leidt namelijk tot een stijging van de Aw-waarde wat alsnog tot klontvorming kan leiden.
Door te controleren op Aw-waarde wordt stilstand tijdens productie voorkomen, kunnen producten gemengd worden en is er minder afval.