Hoe meet ik de PH- en zoutgehalte in vleesproducten?
Een klant wil graag de PH- en zoutgehaltes van vleesproducten meten. Het probleem waar men tegenaan liep is dat de elektrodes (die normaliter bedoeld zijn voor grondmetingen in land- en tuinbouw) het product moeten kunnen penetreren. Bij sommige vleeswaren, zoals droge worst, is dit niet mogelijk.
Belangrijkste voordelen
Analyse en aanpak vanuit Pedak
Allereerst willen we vaststellen welke producten men wenst te meten en binnen welke meetrange. Het ging voor deze klant om vleesproducten die zowel, rauw, gegaard, gemalen en verwerkt zijn in een meetrange van PH <4,5 en zoutgehalte 0-14%
Aangeboden oplossing en concrete voordelen
Voor pH en tevens voor zout zijn er elektrodes voor vloeistof of semi-vaste stoffen. Voor voedsel wordt aangeraden de semi-vaste stof elektrodes te gebruiken.
Eisen aan het product:
- Voor een pH meting moet er water in het product zitten.
- Voor een zout meting moeten er geleidende stoffen in het product zitten (in dit geval zout)
Het product zal 1 op 1 gemalen moeten worden met Demi-water. Dus bijvoorbeeld: 100 gram worst, en 100 gram Demi-water. De pH waarde zal niet tot nauwelijks veranderen door Demi-water. Het zoutgehalte wordt logischerwijs gehalveerd. (dus de gemeten zout-waarde moet verdubbeld worden)
Aangeraden wordt om telkens dezelfde methode van 1 op 1 malen met demi water te gebruiken. Dit om niet telkens af te wijken van de meetmethode en mogelijk fouten te vermijden. Ook zal eerste het zoutgehalte gemeten moeten worden en daarna pas de pH (als in hetzelfde monster gemeten wordt. Dit omdat een pH elektrode gevuld is met een zeer zoute vloeistof en deze vloeistof lekt langzaam in het monster. Als eerst de pH gemeten wordt, is de zout meting daarna niet meer correct