Pedak heeft ruim 45 jaar kennis en ervaring in Aw-waarde (wateractiviteit), deze kennis delen we graag! In onderstaande blog lees je meer over wateractiviteit.
Aw-waarde (wateractiviteit)
Metingen wordt gedaan voor kwaliteitscontrole van:
• Vlees / vis
• Brood en banket
• Kaas / zuivel
• Verwerkt voedsel
• Chocolade / snoep
• Farmaceutische producten
• Cosmetica
• Pasta / gedroogde producten
• Diervoeding
• Enz.
Wat is de betekenis van de parameter “wateractiviteit”?
1 Het totale water / vocht
Het vochtgehalte is de totale hoeveelheid water in een product met het moleculair gebonden water en wordt uitgedrukt in % van het totale gewicht.
2 Wateractiviteit (aw-waarde)
Het relatieve vochtevenwicht van een product, het “vrije” aanwezige water waardoor micro-organismen kunnen groeien. De meetwaarde bij Aw-waarde meten heet “wateractiviteit” (Aw-waarde) in een reeks van 0,03 – 1,000 Aw.
Water is een basisingrediënt in voedingsmiddelen, farmaceutica en cosmetica. Het controleren d.m.v. Aw-waarde meten kan cruciaal zijn om microbiële veiligheid tijdens houdbaarheid en consumptie, of voor het optimaliseren van een productieproces te garanderen.
Waarom wateractiviteit meten?
Wateractiviteit (Aw-waarde), pH, temperatuur en andere parameters hebben een directe invloed op de groei van micro-organismen, het Aw-waarde meten en pH meten zijn de twee belangrijkste. Vrij water wat beschikbaar is voor schimmels, gisten en bacteriën is verantwoordelijk voor hun groei en zelfs toxineproductie. Het kan chemische / biochemische reacties (bijv. Maillard-reacties) ten gevolge hebben welke een negatieve invloed hebben op de volgende product eigenschappen:
• textuur, smaak
• kleur
• smaak
• voedingswaarde
• stabiliteit (shelf-life)
Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste redenen waarom een juiste meting van wateractiviteit (Aw-waarde) zo belangrijk is.
Jaarlijks delen we onze kennis ook tijdens symposia. Interessant? Bekijk de video van ons online symposium.
Pedak is exclusief distributeur van de Aw-meters van het zwitserse Novasina.
Kijk hier voor een productoverzicht van Novasina Aw-meters
Informatie over wateractiviteit
Meld je aan voor ons Aw symposium op 30 mei 2024
Interessante artikelen over wateractiviteit
- Aw in brood en deegwaren (Engelstalig, PDF – 185kb)
- Aw in kaasproducten (Engelstalig, PDF – 222kb)
- Aw in cosmetica (Engelstalig, PDF – 4.095kb)
- Aw in poeders (Engelstalig, PDF – 77kb)
- Aw in voedsel (Engelstalig, PDF – 152kb)
- Aw en probiotica (Engelstalig, PDF – 200kb)
- Aw en Karl Fischer (Engelstalig, PDF 498kb)
- Aw en zoutvermindering (Nederlandstalig, PDF – 160kb)
- Aw en bacteriële groei (Engelstalig, PDF – 50kb)
- Welke micro organismen groeien bij welke AW-waarde?
- AW-waarde in pharmaceutische producten (Engelstalig, PDF – 1.403kB)